Jdi na obsah Jdi na menu
 

Historie klubu

Oddíl TJ Sokol Lochkov byl založen v roce 1925.

Letos tak již oslaví 98 let činnosti !!!

Děkujeme všem členům, kteří se na chodu klubu podíleli i jejich pokračovatelům.

 

HISTORIE FOTBALOVÉHO KLUBU TJ SOKOL LOCHKOV

Počátky sportu v Lochkově

Úplně první zmínky o sportu v Lochkově pochází z roku 1920, kdy se v Lochkově dalo dohromady několik cvičenců a pod hlavičkou Sokola Radotín se scházeli, aby udělali něco pro své tělo. V roce 1921 se tito Sokolové přemístili do Lochkova a nakoupili pár kusů nářadí, podle seznamu movitostí to byla jedna hrazda, jedny kruhy, bradla a osm kusů činek. O rok později přibyly kužele, žíněnka a švihadla. Valnou většinu nářadí Sokolové zakoupili od jisté rodiny Windischových, kteří měli obchod se sportovním náčiním v Radotíně, na místě kde se dnes nachází Ski & Bike centrum naproti nádraží. V roce 1925 dokonce přibylo i některé atletické náčiní

K oficiálnímu založení Sokola Lochkov dochází v roce 1925. Od té doby se tedy sportuje oficiálně v Lochkově.

Ovšem tehdy se stále nehrál fotbal, ten dorazil do Lochkova později. První fotbalové události se začínají datovat na přelomu 20. a 30. let minulého století. V roce 1927 Sokol zakoupil kopací míč za 100 Kčs. V polovině třicátých let se pak jakési družstvo Lochkova účastnilo v letních měsících fotbalových turnajů ve Slivenci. Stále však není v Lochkově družstvo fotbalistů založeno.

Dvacátá a třicátá léta znamenala pro naši obec rozkvět, v Lochkově fungovalo několik živností a život tepal o sto šest.

Stále tu přetrvával i zemědělský charakter obce. Lochkov se nacházel v okrese Praha – západ a od hranic Prahy byl celkem vzdálený.

 

Poválečné období

Následoval rok 1948, který přinesl útlak obyvatel, vyvlastňování a temné období v historii obce. Začal tu fungovat státní statek a do roku 1989 nedocházelo k výrazným změnám, obec byla technicky zaostalá, docházelo ke stavebnímu úpadku stávajících staveb a k nízkému počtu novostaveb.

Sokol ovšem pokračoval ve své činnosti. V roce 1948 zakoupil loutkové divadlo a staral se také o kulturu v obci. Pořádal karnevaly nebo taneční zábavy a sport v Lochkově byl na vzestupu. Do kulturních akcí v Lochkově se náš klub dodnes zapojuje, dříve jako spolupořadatel, dnes, z kapacitních důvodů členů a množství pořádaných zápasů, jen jako partner.

 

Založení fotbalového týmu

V roce 1954 se zakládá hokejové družstvo, které hrálo v zimním období a konečně se také zahajuje činnost fotbalového klubu TJ Sokol Lochkov, rok 1954 je tedy výrazný milník v naší historii. Tehdejší vybavení bylo dnes nepředstavitelné – desatery trenýrky, jedenáct párů stulpen, jedny brankářské kalhoty, svetr (chytali v něm brankáři), šest párů kopaček, dvanáct párů chráničů a jeden míč. Tehdy se mužstvo účastnilo okresní soutěže Praha – západ ve Středočeském kraji, svá mistrovská utkání jsme tak hráli například v Kosoři, Třebotově, ale i v Davli a v řadě jiných obcí. Po roce 1974, kdy se Lochkov připojuje k Praze se přesouvá do pražských soutěží.

 

Lochkovský A-tým

Náš A-tým hrával běžně 3. nebo 2. třídu, několikrát se na krátkou dobu podařilo postoupit do 1.B třídy. V roce 2003 se povedlo postoupit do 1.B třídy a málem z toho byl rovnou postup do 1.A třídy, protože Lochkov obsadil druhé místo, sezona 2003/2004 tedy byla, v tomto ohledu, nejúspěšnější sezónou v dějinách klubu, také se to odrazilo v návštěvnosti, protože na fotbal do Lochkova tenkrát chodilo dost lidí a mnoho fanoušků jezdilo i na venkovní zápasy. Tuto soutěž jsme hráli až do roku 2012, kdy jsme na sezonu sestoupili, ale v roce 2013 jsme se vrátili do „B třídy“ zpět, bohužel hned jsme se pocestovali do 2. třídy. Tehdy se velmi špatně zachovali někteří hráči a odešli pryč. Toto bylo nejdelší období našeho týmu v 1.B třídě. Do vyšší soutěže jsme se bohužel nikdy neprobojovali. Lochkov tedy přežil krizi a působí ve 2. třídě skupina A.

Lochkovem prošly na pozici trenéra i dvě známá fotbalová jména, tím prvním byl Svatopluk Pluskal, osminásobný mistr ČSSR, bronzový medailista z ME 1960 a stříbrný medailista z MS 1962. Tím druhým jménem je Pavel Klouček, 1 start v reprezentaci ČSSR, 5 startů v reprezentaci U21, 5 startů v olympijském výběru ČSSR, jeden start v Poháru UEFA, ligu hrál za Bohemians a Cheb.

 

Mládežnický fotbal v Lochkově

Z roku 1965 pochází nejstarší zmínky o mládežnické kopané v Lochkově, tehdy tu bylo jedno mužstvo žáků a probíhalo to stylem, že 6ti letí kluci hráli například dokonce se 13ti letými kluky a pak byl dorost. Hrálo se samozřejmě na velké hřiště. Mládež v Lochkově přežívala do devadesátých let, kdy pro nedostatek hráčů byla zrušena. To byl do budoucna velký problém,  jelikož se nevytvořila žádná návaznost a A-tým postupně nebylo kým doplňovat. V roce 2009 byla znovu obnovena, dnes máme v mládeži 89 hráčů (leden 2022) a 5 mládežnických týmů přihlášené v soutěžích (sezóna 2022/2023).

 

B-tým v Lochkově

Od devadesátých let byl v Lochkově B-tým až do roku 2004. Ten hrával nejnižší soutěž 3. třídu. Z počátku obsazoval spodní, dokonce i poslední, příčky v tabulce a řadil se tak k nejhorším mužstvům v Praze ale později hrál stabilně ve vyšších patrech nejnižší pražské soutěže. Béčko bylo zrušeno především kvůli neatraktivnosti a také úspoře financí, Lochkov se totiž při rekonstrukci hrací plochy odstěhoval na nějakou dobu do Slivence, kde hrál domácí zápasy a platit ještě nájem za utkání nezajímavé 3. třídy bylo silně nevýhodné.

 

Areál fotbalového klubu

Náš areál je pro nás trochu tajemství. Víme, že fotbal se v Lochkově nehrál vždy na dnešním místě. Dnešní areál, respektive budova kabin a původní škvárové hřiště se postavilo v akci Z, ovšem bude pro nás pravděpodobně velmi složité veškeré informace dohledat, jelikož se v Lochkově ztratila jak kronika obce, tak i ta naše. Nicméně z vyprávění víme, že když se stavěla dnešní budova kabin, tak se do té doby hráči převlékali ve starých tramvajích. Tato tramvaj je vidět na některých historických fotografiích zde na webu.

V lochkovském fotbalovém areálu byla od začátku kopané jako hrací plocha škvára, ta v lochkovském svatostánku vydržela až do roku 2004, kdy jí vystřídal krásný zelený trávník. Poslední utkání na škváře se hrálo 18.4. 2004 od 10:30, když lochkovský B-tým hostil v derby béčko Radotína, naše rezerva tehdy prohrála 0:3, o den dříve tehdy hrálo od pěti hodin svůj poslední match áčko Lochkova taktéž derby, jenže s Chuchlí, A-tým tenkrát remizoval 2:2. První zápas na trávě se hrál v sobotu 13.8. 2005, nejprve hrála stará garda a následně i A-tým, při slavnostním otevření trávy. V obou utkáních byl soupeř rival ze Slivence a v obou utkáních zvítězil, jak ale stojí v časopise Lochkovský fotbal, nikomu to tehdy nevadilo: "Obě utkání skončila výhrou Slivence, ale lochkovským fotbalistům to náladu nijak nepokazilo. Radost měli hlavně z nové travnaté plochy."

Dále se naše hřiště stalo jedním z nejstarších osvětlených hřišť v Praze, protože v roce 1974 se zde postavily sloupy od jeřábů jako stožáry a namontovala se na ně světla. Dnes už stojí v areálu pouze jeden stožár, ten druhý byl demontován kvůli stavbě UMT a tenisového kurtu. 

V roce 2009 se pod trávník nainstalovala umělá závlaha, která se ovládá elektronicky a odpadla tak náročná práce přemísťovat zastaralou závlahu.

Dnes už se v areálu nachází osvětlená UMT, která byla v roce 2018 postavena díky velké zásluze Úřadu městské části Praha – Lochkov. V rámci brigád se nám podařilo postavit nejprvé samotné sloupy na osvětlení, následně jsme na tyto sloupy nasadili lampy s reflektory. Poté jsme za brány usadili sloupy na které jsme poté nasadili sítě. Poté byla celá umělá tráva obehnána zámkovou dlažbou. Pak byly k UMT umístěny střídačky. Nakonec jsme upravili okolí umělky, kde vznikly dvě malinké travnaté plochy. Výraznou část z uvedených staveb u umělky se nám podařilo zafinancovat díky sbírce mezi našimi rodiči, těm děkujeme!!!! Dále se nachází v areálu FIT park, kurt a objekt bývalé sauny, kde je v suterénu opravená tělocvična s moderním povrchem, kurt a tělocvična jsou ale pod správou místního úřadu. 

V roce 2019 se postavil podél travnaté plochy, směrem k umělé trávě chodník, na které se později přidalo zábradlí. Na obou stranách vedle schodů směrem na travnatou plochu se vybudovalo místo na sezení pro naše fanoušky.

V roce 2020 přibyla do areálu běžecká dráha, na ní vyrostla nová síť za bránou, která je usazena na zdi se zábradlím a z této strany tak máme komfortně uzavřenou hrací plochu.

Rok 2021 přinesl další výrazné změny, upravili jsme travnaté plochy za brankami u umělé trávy, vchod směrem od parku byl uzavřen brankou a na konci roku se podařilo nainstalovat ozvučení, které ještě víc zpříjemnilo atmosféru v našem areálu.

Na jaře roku 2022 došlo k rekonstrukci střídaček, byly osázeny sedačkami a byla na ně nasazena nová krytina.

Léto roku 2023 přineslo další úpravu hrací plochy. Již po třetí došlo k prořezání, dosetí a zapískování hrací plochy externí firmou, které zafinancovala místní radnice. V rámci těchto prací pak došlo k odstranění starých železných branek, které byly součástí našeho areálu dlouhé desítky let. Nahrazeny byly novými hliníkovými brankami, které tak ještě více ozdobily naše parádní hřiště. Dále pak došlo k úpravě podlahy našich střídaček.

 

Vedení fotbalového klubu

Že šedesátých let máme nejstarší dochované záznamy o vedení našeho klubu. Předsedou byl pan Miroslav Bezděk a sekretářem pan Zdeněk Košař st. Toto vedení zde bylo až do konce osmdesátých let, se změnou, když se Zdeněk Košař, na přelomu 80. a 90. let na chvíli přesunul na pozici předsedy klubu a Zdeněk Košař ml. dostal funkci sekretáře. V té době se v Lochkově obměnil předseda, žezlo převzal po Zdeňkovi Košařovi st. pan Emil Holvek, který byl zároveň i trenér A-týmu, sekretáře dělal pan Zdeněk Košař ml. a správce byl pan Josef Růžička st. Později se stal předsedou pan Josef Kutil, poté pan Radek Bláha. Nakonec ale nastoupilo v roce 2005 vedení, ve kterém je předseda Tomáš Novák, sekretář je Michal Drahota a členové výboru Karel Košař, Břetislav Zítko a Mirek Vrba, které ve stejném složení funguje dodnes.

 

Nový znak

Koncem roku 2021, se vedení našeho klubu rozhodlo pro nový znak. Stávající znak má tvar praporu, který budeme nadále využívat.

Rozhodli jsme se pro modernější vzhled, který se skládá pouze z dvou barev a jednoduše vyjadřuje symboly našeho klubu.

Znak vychází z praporu, jsou zachované tradiční zelenobílé barvy, obvyklé pruhy a uprostřed loga se nachází fotbalový míč, tak aby co nejvíce připomínal prapor, ale působil moderněji. V zeleném kruhu okolo je bílou barvou napsán název klubu a rok založení.

 

 

Zimní turnaj Lochkov

Lochkovský zimní turnaj, to býval a možná i je velký pojem v pražské kopané. Náš turnaj měl totiž mezi léty 1965 až 2004 neuvěřitelných 36 ročníků a v roce 2000 překonal počtem ročníků i slavný zimní turnaj Tatry Smíchov. Znamená to tedy, že lochkovský zimní turnaj je dosud turnaj s největší tradicí na území Prahy.

Náš turnaj sloužil k zimní přípravě nejprve dvanácti, později deseti a nakonec osmi týmů, v některých ročnících se dokonce turnaje účastnilo čtrnáct celků. Lochkovského zimního turnaje se zúčastňovaly i mimopražské mužstva, například Hradištko, Slapy, Krňany, Osek, Kostelec u Křížků, Rudná, Kosoř a jiné týmy.

Název turnaje také nebyl ustálený, začalo se Memoriálem Josefa Panýrka, nebo jednoduše Zimní turnaj Lochkov v kopané, ale i Memoriál Jaroslava Rysky, dále Pohár starosty Lochkova, též Memoriál Jana Sankota a nakonec Memoriál Josefa Růžičky.

Nejúspěšnějším týmem, který Lochkovský zimní turnaj vyhrál devětkrát a nepřekonatelně šestkrát za sebou, byl náš rival ze sousedního Slivence. Lochkov vyhrál turnaj čtyřikrát.

Na turnaj má mnoho lidí, co měli kdy dočinění z lochkovským fotbalem vzpomínky, většinou pěkné, samozřejmě že bylo docela náročné připravit turnaje, hlavně hrací plochu, pokud nepřálo úplně počasí, nicméně byly to krásné momenty, které se do naší historie vepsaly zlatým písmem. 

Výpis všech vítězů:

1965 - SOKOL LOCHKOV1966 - SOKOL LOCHKOV1970 - SOKOL LOCHKOV, 1971 - Sokol Kosoř, 1972 - Sokol Řeporyje, 1973 - SOKOL LOCHKOV, 1974 - TJ Rudná, 1975 - Sokol Horoměřice, 1976 - Sokol Horoměřice, 1977 - Sokol Slivenec, 1978 - Sokol Slivenec, 1979 - Sokol Slivenec, 1980 - Sokol Slivenec, 1981 - Sokol Slivenec, 1982 - Sokol Slivenec, 1983 - TJ Rudná, 1984 - TJ Rudná, 1985 - Sokol Řeporyje, 1986 - Sokol Řeporyje, 1987 - Sokol Řeporyje, 1988 - VTJ Dejvice, 1989 - Sokol Řeporyje, 1990 - Slovan Hradištko, 1991 - Slovan Hradištko, 1992 - Sokol Cholupice, 1993 - AFK Slivenec, 1994 - AFK Slivenec, 1995 - Sokol Řeporyje, 1996 - AFK Loděnice, 1997 - SK Nusle, 1998 - Radotínský SK, 1999 - Sokol Jinočany, 2000 - Sokol Řeporyje, 2001 - AFK Slivenec, 2003 - SK Kostelec u Křížků, 2004 - SK Kostelec u Křížků

Zimní turnaj v Lochkově skončil přeměnou škvárového hřiště na travnaté.

 

TURNAJE MLÁDEŽNICKÝCH TÝMŮ

Částečně navázat se na tradici zimních turnajů, se podařilo na přelomu roku 2019 a 2020, kdy se společně s klubem FK Motorlet Praha, pořádala zimní liga starších přípravek nejen na hřišti Motorletu, ale i na naší umělé trávě.

Na přelomu roku 2022 a 2023 pořádáme s Motorletem již třetí ročník.

V roce 2020 se pořádal turnaj mladších přípravek O pohár starosty MČ Praha – Lochkov, za účasti Lochkova, Slivence, Ruzyně a Lipenců. V turnaji zvítězil Slivenec, Lochkov obsadil 3. místo. Ceny pro účastníky předával sám starosta Lochkova Ing. Jiří Rendl.

V roce 2022 se uskutečnil 2. ročník tohoto turnaje, tentokrát v kategorii starších přípravek. 

 

Karel Košař ml.

 

 

To je dlouhá historie našeho klubupokud  někdo z vás hráčůpříznivcůnebo členů klubu  bývalých nebo současnýchnějaké záznamyfotografie nebo něco podobnéhobudeme rádikdyž se o tom s námi podělíte

Kontaktuje nás na emailkosik-003@seznam.cz (Karel Košař

Děkujeme 

Historii sepsal: Karel Košař ml.