Jdi na obsah Jdi na menu
 

Lochkovský návrat do starých časů - 1. díl.

Pojďte se s námi vrátit v čase a nakouknout do historie našeho fotbalového klubu.

article preview

Lochkovský návrat do starých časů.

Jako spousta týmů se i my ohlížíme zpátky v čase, kvůli nucené pauze z důvodu pandemie koronaviru. V tuto chvíli bychom měli za sebou první mistrovské utkání proti Čechii Smíchov, to se ale neodehrálo a další některá utkání se taktéž budou odkládat.

Proto jsme se Vám rozhodli nabídnout útržky dlouhé fotbalové historie. Jak jistě víte a většina z nás si i pamatuje, tak mezi léty 2003 – 2014 v Lochkově před každým utkáním vycházel náš časopis Lochkovský fotbal. My Vám nabídneme obsah drtivě většiny, především to budou odehraná utkání, ale také některé rozhovory a důležité události. Každé dva dny se budete moci těšit na Lochkovsý fotbal.

Dnes se ohlédneme za úplně prvním vydáním, které vyšlo 4.9. 2003. Tehdy náš časopis vycházel ve čtvrtek a byla to pozvánka na nadcházející utkání na domácí půdě. V tomto čísle byli lochkovští obyvatelé pozváni na úplně první mistrovské utkání v 1. B třídě, jednalo se o 3. kolo historicky nejlepší sezóny.

DÍL 1. – 4. 9. 2003

Lochkovští fotbalisté v sezóně 2002/2003 postoupili ze 2. třídy a v úvodu sezony je čekala dvě utkání venku.

Nejprve v Nuslích. Lochkov jel do areálu Na Děkance, domácí byli favoritem utkání, byli totiž sestupujícím týmem z 1. A třídy. Ovšem, jak stojí v časopise, Lochkov byl aktivnější „Od první minuty zápasu jsme byli aktivnější než soupeř, vytvořili jsme si několik slibných šancí, v té asi největší se objevil v 15. minutě Tomáš Novák (současný předseda Lochkova, pozn. red.). Bohužel neproměnil, byl faulován v pokutovém území, ale píšťalka rozhodčího mlčela.“ Ovšem domácí se ujali vedení po breaku ve 20. minutě a pokračoval v nátlaku. Ale ve 38. minutě se začalo blýskat na lepší vývoj utkání, po centru Václava Nykla se hlavou prosadil Michal Drahota (současný sekretář Lochkova, pozn. red.) a dal tak premiérový gól Lochkova v 1.B třídě. Bohužel ve 40. minutě se Nusle dostaly opět do vedení a hned po začátku druhého poločasu vedli domácí dokonce o 2 branky! Lochkov se ale v 60. minutě odhodlal k obratu, Václav Nykl akorbatickým kouskem snížil na rozdíl jediné branky a touha po vyrovnání vzrostla jak mezi hráči a tak i mezi našimi fanoušky, kteří Lochkov bouřlivě povzbuzovali. Vyrovnání se Lochkov dočkal v 75. minutě. Útočník Nykl byl faulován v pokutovém území a jeho parťák z útoku Miroslav Vrba (současný trenér A-týmu, pozn. red.) se z penalty nemýlil, 3:3. V zápětí jsme mohli hned vést, ale Ondřej Mořkovský po samostatném úniku po lajně branku minul. „Ale poslední slovo si vzal nejlepší hráč zápasu Miroslav Vrba, který proškolil nuselské obránce a nekompromisně zavěsil.“ Soubor pod vedením trenéra Jaroslava Káninského tedy své první utkání v 1. B třídě vyhrál 4:3!

SESTAVA: Březina – Goll, Záhorský, Drastich – Drahota – Mořkovský, Vokřínek, Novák (35. Med), Hozman (88. Hasák) – Vrba, Nykl

Další utkání o týden popsal článek s titulkem „Lochkov dobyl Vítkov!“ Soupeřem nám byla totiž SK Viktoria Žižkov. Ta v loňské sezóně obsadila 3. místo v 1.B třídě. Na začátku utkání nás tehdy provázela nervozita, té se soupeř snažil využít a dostal se do několika slibných šancí. Ovšem ve 20. minutě se Lochkov ujal vedení po rychlé akci, na jejímž konci stál Václav Nykl. Bohužel ve 33. minutě bylo po naší chybě vyrovnáno. Ve 42. minutě si na přímý volný kop postavil míč Miroslav Vrba, po jeho střele dorážel Ondřej Mořkovský a nemýlil se, 2:1. Ve druhém dějství se snažil Žižkov hrát ofenzivě a tím se otevřela možnost k protiútokům. Přečkali jsme tlak domácích a v 65. minutě Miroslav Vrba uvolnil mezi obránci Jana Vokřínka a ten střelou podél gólmana zvýšil náš náskok na dvoubrankový. „Poslední hřebíček do žižkovské potápějící se rakve“ jak je psáno v časopise „zatloukl v 82. minutě Mirek Vrba, kterého našel po svém průniku nejlepší hráč zápasu Ondřej Mořkovský.“ Zápas skončil 4:1 v náš prospěch i díky podpoře početné skupiny lochkovských fanoušků a po dvou kolech jsme byli jako jediní společně s Břevnovem a Podolím stoprocentní.

SESTAVA: Bláha st. – Goll, Záhorský, Drastich – Novák (88. Kaiser) – Mořkovský, Vokřínek, Drahota, Yamani (40. Mrázek) – Vrba, Nykl *** Hozman

V sobotu 6. 9. 2003 od 17:00 nás tedy čekalo derby Prahy 5 mezi Lochkovem a Řeporyjemi „B:. Naše rezerva o den později v 10:30 měla na programu Střešovice „C“, jak oba zápasy dopadly, se dovíte v příštím vydání.

 

kk